1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Зустріч з книжковою блогеркою, письменницею та івент-менеджером Оксамиткою Блажевською

  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»


В Ужгородській центральній міській бібліотеці пройшли заходи в рамках фестивалю "Історія/UA"

altВ рамках фестивалю «Історія : UA»започаткованого Українським інститутом національної пам’яті в Ужгородській центральній бібліотеці відбулася презентація книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» (1,2 частини) , яку представила автор видання – Тетяна Ковтунович, співробітник Українського інституту національної пам’яті, завідувачка сектору обліку та збереження усних джерел УІНПу, координаторка проекту «Майдан: усна історія». У збірнику подані фрагменти спогадів учасників протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією гідності. Інтерв’ю були зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту «Майдан: усна        історія».

alt
На презентації даної книги також були запрошені учасники «Ужгородського майдану» Надія Ваць, Богдан Михальчук, Василь Маняк, які поділилися своїми враженнями та почуттями як все починалося, як збиралася молодь та створення громадського контенту.

altНаступним відбулася презентація книги «Люди сірої зони» та фільм «Острів Крим. Дежавю».

Автори видання – журналісти Анна Андрієвська та Олена Халімон розповіли про агресію окупанта , які відчули на власній шкірі, бо теж були змушені залишити Крим. Як зазначають автори , мета написання даного видання – це розвінчати міф, який транслювала російська пропаганда.

«Люди «сірої зони» повністю спростовують всі заяви на кшталт, що Росія взяла Крим без єдиного пострілу. У книзі є свідчення місцевих мешканців, частині з яких довелося виїхати через переслідування, а частина вже сидить у тюрмах, про те, що окупація півострова зустріла спротив з боку патріотів, пролилася кров і були загиблі, просто самопроголошена влада Криму про це замовчує.alt

Книги є на сайті Українського інституту національної пам’яті, де можна їх завантажити.

Присутні переглянули фільм Ігоря Чайки «Острів Крим. Дежавю».

altСлідуючим   відбулася презентація книги "Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша ". Уклав це видання український журналіст, публіцист, історик, головний редактор Інтернет-видання «Історична правда», однойменного тележурналу на каналі ZIK, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри PR у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси.

Книга про війну, яка розділила родини, позбавила життів, скалічила долі… Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.

Збірник спогадів тридцяти п’яти осіб — переважно гуманітарно-інтеліґентського стану (Тарас Антипович, Олег Коцарев, Марія Матіос, Олег Покальчук, Людмила Таран та інші).

«Друга світова» — не лише про Другу світову, а й про події, які їй передували (Голодомор, пацифікація, сталінські репресії), а також ті, що були її наслідками; в деяких випадках пам’ять сягає жовтня та громадянської війни.

Другу книгу, яку представив Вахтанг Кіпіані - це книга "Закарпаття в боротьбі" . Це спогади підполковника Армії УНР Антіна Кущинського про боротьбу закарпатців за незалежність України.

altНаступним по плану виступив директор архіву СБУ — в.о. директора Центру досліджень визвольного руху, керівник проекту "Електронний архів українського визвольного руху avr.org.ua", презентував науково-документальне видання «Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції».alt

Це – науковий збірник, до якого увійшли історії про 23 державотворців періоду першої незалежності України. Деякі з цих людей неодноразово зазнавали репресій з боку комуністичного тоталітарного режиму.

altНа закінчення  заходів в рамках фестивалю в Ужгородській центральній бібліотеці презентував свій проект - мульти-книгу «Знай наших» відомий фронтмен гурту "OT VINTA", художник, аніматор, громадський діяч, актор і сценарист, а також популярний відеоблогер Юрко Журавель.

До речі, Юрко створив цілий ряд малюнків, в яких передав своє бачення українських політиків. Ці малюнки одразу набрали неабияку популярність. Створив мультиплікацію до фільму «Міф. За що загинув Василь Сліпак». Як наголошує автор, його youtube-канал «Добродій» існує уже п’ять років і три роки тому був започаткований проект «Знай наших», який у цікавій і доступній формі розповідає про відомі історичні події та відомих (і незаслужено забутих) діячів історії та культури України. Цей проект реалізується у вигляді календарів, листівок і популярних лекцій, які транслюються на каналі.Саме він знайомить нас із анімованими персонажами Зиновієм Несторовичем Шухлядком, Марком Шпінгалетом та Русею Вінчестер. Саме ці персонажі стануть гідами для маленьких та дорослих українців у захоплюючі подорожі історією України.alt

 

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі