1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»

  • Презентація словацько-українського освітнього проєкту, який буде реалізовуватись на базі КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» та КЗ «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва».


Презентація книги І.Хланти "Мелодії душі Василя Гангура"

alt14 червня, у літературно-мистецькій вітальні Ужгородської центральної міської бібліотеки відбулася презентація книги «Мелодії душі Василя Гангура» відомого в нашому краї фольклориста, літературознавця, бібліографа, мистецтвознавця і педагога, заслуженого діяча мистецтв України, провідного методиста Обласного організаційно-методичного центру культури Івана Хланти.

Згадана книга – це нарис про життєвий і творчий шлях члена Національної спілки художників України Василя Гангура (1945–2005).

Рецензенти видання – доктор філологічних наук Олексій Вертій; доктор педагогічних наук Юрій Руденко; член Національної спілки художників України Василь Вовчок.

Відповідальні за випуск – директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук та голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Михайло Делеган.

Культурно-мистецьку акцію розпочала музичним вітанням артистка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, учасниця телевізійного шоу «Голос країни»  Мирослава Копинець.alt

Директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук ознайомила слухачів зі змістом книжки, яка, за її словами, змусила її по-новому глянути на творчість Василя Гангура, відкрила для неї багато цікавого й незвіданого. Вона побажала автору нових творчих звершень, сил і натхнення в роботі над виданням нових книжок про митців Закарпаття і не тільки.

Відомий скульптор краю, України, Михайло Белень розповів про життя і творчість Василя Гангура, охарактеризував його як людину і митця, розкрив тематику його творів та особливості його манери письма.

Вагоме слово про автора книжки Івана Хланту сказав доктор історичних наук, відомий культуролог Сергій Федака. Він відзначив надзвичайну працездатність автора книжки. Він зауважив, що книжка науковця надзвичайно цінна, бо є однією із не багатьох, у якій ідеться про життя і творчість митців краю. Він підкреслив, що саме митці Закарпаття, крайова школа мистецтва прославляють наш край, зробили його відомим далеко за межами. На думку науковця Василь Гангур серед тих митців, які репрезентують нашу школу малярства.alt

Про свою клопітку й тривалу роботу над книжкою розповів Іван Хланта. Він довго слідкував за творчістю В. Гангура, добирав інформацію, відвідував виставки, спілкувався з митцями перш ніж взявся за написання книжки. Автор відзначив патріотизм художника, його любов до свого народу, культури, що він проніс через все життя. Іван  Васильович  зазначає, що прогресивне мислення, громадянська свідомість закарпатського митця працювали на благо Батьківщини. У багатьох його творах виявилися риси експериментатора й водночас новатора узагальнено-пластичних образів із епічним стрижнем.

Своїми спогадами про Василя Гангура поділилися відомі митці Василь Вовчок, Василь Олашин, Петро Гайович, Сергій Глущук, які розповіли яким був і залишився в їхній пам’яті митець.

Розповідали також про художника його дружина Ольга й двоюрідний брат митця.

Цікаво та змістовно провела захід  бібліотекар першої категорії Ужгородської центральної міської бібліотеки Андріана Гузак. Вона також підготувала і продемонструвала оригінальний відеоролик про творчість митця В. Гангура. На презентації  були присутні й учителі української мови і літератури – слухачі курсів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Без сумніву, репрезентована нині книжка відомого науковця розширює і поглиблює мистецький світогляд шанувальників таланту художника. Вона стане практичним порадником під час підготовки усного виступу чи письмової роботи для широкого загалу користувачів: студентів, викладачів, учителів, учнів, науковців, для проведення круглих столів з обговоренням життєвого і творчого шляху митця.alt

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі