1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Зустріч з книжковою блогеркою, письменницею та івент-менеджером Оксамиткою Блажевською

  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»


Презентація персональної виставки художньої різьби з дерева "Воскресіння Христове" Віталія Кінча

alt 20 квітня в Ужгородській центральній міській бібліотеці презентували персональну виставку художньої різьби з дерева «Воскресіння Христове» різьбяра Віталія Кінча.
До найсвітлішого християнського свята Воскресіння Христового вперше презентував персональну виставку в мистецькому клубі «Арт- Панорама», яка діє на базі Ужгородської центральної міської бібліотеки.

Віталій Кінч надзвичайно обдарований різьбяр, родом з Міжгірщини. Мистецькі таланти успадкував від батьків: мати, Олена Федорівна - вишивальниця, а тато, Михайло Іванович – художник, різьбяр. Хист до малювання ще в ранньому дитинстві прищепив батько. Батькові поради та настанови стали орієнтиром у мистецтві. Віталій разом з батьком відновлював та оформлював церкви Закарпаття. Поступово перейшов до різьби сувенірів, картин, а згодом й ікон. Вирізьбив іконостас в Міжгірській Петро-Павлівській православній церкві. Згодом, вроджений потяг до прекрасного привів його до Закарпатського художнього інституту на факультет декоративно-прикладного мистецтва за спеціальністю художня обробка дерева. Працює в Ужгородському районному будинку творчості керівником гуртка, де має можливість навчати учнів різьби з дерева на базі Коритнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Силами учнів гуртка була продемонстрована дитяча виставка до різдвяних свят у 2014, 2015 рр. в Коритнянській ЗОШ, Ужгородському районному будинку культури (с.В.Лази) та в 2015, 2016 рр. пройшла конкурс-виставка учнівських робіт в Падіюні, де учні отримали 2-ге та 3-тє місце два роки поспіль. Учнівська робота відібрана на виставку в м.Київ. Входить до Спілки художників Міжгірщини «Карпатські кольори». В 2013 році вперше прийняв участь у колективній виставці Міжгірських художників, що відбулася в музеї архітектури і побуту (м.Ужгород), у 2014 році – виставка студентів Закарпатського художнього інституту в інституті післядипломної освіти (м.Ужгород) та в стінах свого навчального закладу, в 2015 році виставка в салоні «Ужгород» до Дня художника.alt
Його твори посіли у приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном, зокрема Чехії, Угорщині, Росії, Америці.
На виставку прийшло чимало колег, друзів та близьких родичів. Начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Євген Бобров привітав талановитого різьбяра і побажав творчих успіхів та натхнення. Привітав з презентацією виставки Заслужений художник України, керівник обласного осередку Національної спілки художників Борис Кузьма. У своєму виступі відмітив не тільки природні властивості майстра, але й естетичний смак що свідчить про невмирущість традицій художньої обробки з дерева, про гармонію і красу цього матеріалу і людської праці. А ректор, професор Закарпатського художнього інституту,член Національної спілки художників України Іван Небесник, відмітив високу професійну майстерність різьбяра, а також наголосив, що дуже вдало і сучасно бібліотека поєднує мистецтво, книги і комп’ютери. Від районного центру дитячої творчості було вручено грамоту, яку передав директор цього закладу Світлана Вульпе . Подарунком для автора виставки став музичний подарунок від вокального ансамблю студентів Ужгородського державного музичного училища ім.Д.Задора (кер.Заслужена артиска України Глеба Світлана), які виконали духовні пісні.alt
Отож, протягом місяця мешканці міста, які небайдужі до мистецтва зможуть завітати до міської бібліотеки і потрапити в атмосферу духовної краси сакрального мистецтва.

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі